Chang Theater

โรงละครช้าง
จากความตั้งใจที่จะเป็นสื่อกลางในการเผยแพร่การเต้นร่วมสมัยที่ใช้ร่างกายในการเต้นและการสื่อสารในรูปแบบประเพณีไทยและสากล พิเชษฐ กลั่นชื่น ศิลปินนักเต้นชาวไทย ที่มีผลงานเป็นที่ยอมรับในระดับนานาชาติ จึงได้ดำเนินการโครงการ โรงละครช้าง ขึ้น เพื่อเป็นเวที สถานที่พบปะ ระหว่างผู้ที่ชื่นชอบในศิลปะการเต้น และการแสดงร่วมสมัย ทั้งจากประเทศไทย และจากต่างประเทศ

โรงละครช้างเป็นโรงละครขนาดเล็กขนาด 30 ที่นั่ง แทรกตัวอยู่ในชุมชนที่เงียบสงบในซอยประชาอุทิศ 61 ถนนประชาอุทิศ เตรียมต้อนรับผู้มาเยือนด้วยพื้นที่แสดงงานศิลปะที่มีบรรยากาศสงบ ร่มรื่น และเป็นกันเอง ให้ผู้แสดงและผู้ชมได้สัมผัสอรรถรสทางศิลปะได้อย่างเต็มที่

ปณิธานของโรงละครช้าง

การยึดติดกับพื้นที่และรูปแบบความคิดของการนำเสนอละครแบบโบราณโดยการกำหนดการใช้งานของพื้นที่ในแต่ละบริเวณอย่างชัดเจน คือ พื้นที่เวทีการแสดง และพื้นที่นั่งชมการแสดงนั้น ทำให้เกิดความระมัดระวังตัวของทั้งคนดูและนักแสดง ทำให้เกิดการถูกล้อมกรอบทางความคิด เมื่อพื้นที่โรงละครถูกเปิดให้เป็นอิสระโดยการไม่กำหนดบริเวณเวทีและที่นั่ง สิ่งที่ตามมาก็คือ ความผ่อนคลายของทั้ง 2 ฝ่าย ที่จะทำอะไร ตรงไหนก็ได้ ก่อให้เกิดความคิดสร้างสรรค์ทางศิลปะและความเบิกบานในการสร้างสรรค์ ทั้งของคนดูและนักแสดง

ณ โรงละครช้างแห่งนี้ ไม่มีการแบ่งแยกระหว่างพื้นที่ของคนดูและนักแสดง ไม่มีการยึดติดกับรูปแบบของพื้นที่เวทีหรือที่นั่งชมการแสดง คนดูจะเลือกชมการแสดงได้จากทุกบริเวณของโรงละคร มีพื้นที่ที่เปิดกว้างให้ทั้งคนดูและนักแสดงได้เข้าหากันเพื่อสื่อสารกันแบบตัวต่อตัว เพื่อต่อเติมความเข้าใจด้านศิลปะให้อีกฝ่ายได้เข้าใจในสิ่งที่ยังไม่เคยเข้าใจ และเพื่อรับฟังความต้องการของอีกฝ่ายในฐานะผู้ฟังที่ดี และในฐานะผู้ที่ไม่รู้จักศิลปะแต่ต้องการใฝ่หาความรู้ พื้นที่ของโรงละครถูกเปิดกว้างเพื่อก่อให้เกิดความสัมพันธ์ที่ดีต่อกันรวมทั้งความเข้าใจที่ดี เพื่อให้เกิดความเท่าเทียมกันระหว่างพื้นที่ของทั้งคนดูและนักแสดง

โรงละครช้างมีหลักในการดำเนินงานที่สำคัญคือ
1. การทำงานอย่างมืออาชีพ (Professionalism)
2. ความทันสมัย (Modern ness)
3. ความเรียบง่าย (Simplicity)
4. การคิดนอกกรอบ และสร้างสรรค์สิ่งใหม่ตลอดเวลา (Innovation)
5. ความเป็นมิตรและ ความสนุกสนาน (Friendship and Fun)

 

Chang Theater
Chang Theater is located at 700 Prachauthit Road Soi 61. It is a 30-seat indoor theater with a very ‘homey’ atmosphere. It is open as a meeting point for contemporary dance and arts performances. Audiences are welcome to the three performances that are scheduled here each year. Artists interested in performing are also welcome to use the space. To get information about the future performance, please check www.pklifework.com or e-mail: contact@pklifework.com or call 081-985-0281.

Vision
The traditional arrangement of fixed seating creates tension in both the audience and performer. When the space is uncontrolled with no fixed seating, it creates a relaxed atmosphere. The audience is able to get away from stress that results from fixed seating. The performer is released from the stress resulting from limited performance space. When both audience and performer are relaxed, there is freedom to be creative.

There is no boundary between performer and audience at Chang Theater. There is no pattern of space or seating here. It is an open space in which the audience can choose where to sit and from where to watch the performance. Audience and performer are inter-connected to create a full understanding of the arts which may be lacking in one participant. They listen to each other as listeners who have not known about the arts while creating a relationship that is beneficial for both sides.

There are 5 elements in Chang Theater
1. Professionalism
2. Modern ness
3. Simplicity
4. Innovation
5. Friendship and Fun

พิเชษฐ กลั่นชื่น เป็น ศิลปินนักรำไทยที่ได้รับการฝึก “โขน” จาก ครูชัยยศ คุ้มมณี ครูโขนอาวุโสของกรมศิลปากร  จบการศึกษาระดับปริญญาตรี สาขานาฏยศิลป์จากคณะศิลปกรรมศาสตร์ จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย   พิเชษฐเป็นนักเต้นร่วมสมัยที่ใช้ร่างกายในการเต้นและการสื่อสารในรูปแบบประเพณีและสากลได้อย่างลงตัว   มีผลงานทั้งทางด้านการกำกับการแสดง  การออกแบบท่าเต้นและการเต้น เช่น การแสดงใน พิธีเปิด-ปิดกีฬาเอเชี่ยนเกมส์ (บางกอกเกมส์ พ.ศ. 2541) และแสดง แสง สี เสียง “แม่น้ำของแผ่นดิน ครั้งที่ 1 และ 2”  นับ ตั้งแต่ปี พ.ศ. 2545 เป็นต้นมา เขาเป็นศิลปินที่มีผลงานเป็นที่ยอมรับระดับสากล และได้เข้าร่วมแสดงงานในเทศกาลเต้นในระดับนานาชาติในหลายประเทศทั้งเอเชีย อเมริกาและยุโรปอย่างต่อเนื่องในฐานะศิลปินนักเต้นจากประเทศไทย   นับตั้งแต่ปี พ.ศ. 2546 พิเชษฐได้เปิดสถาบันการเต้น PichetKlunchun Dance Companyโดยมีวัตถุประสงค์เพื่อทำงานทางด้านศิลปะการเต้นและสร้างนักเต้นอาชีพ โดยเน้นการฝึกฝนทางด้านรำไทยเป็นพื้นฐาน

Pichet Klunchun bridges traditional Thai Classical Dance language with contemporary sensibility, while keeping the heart and wisdom of the convention. He trained in Thai Classical Mask Dance, Khon, from age 16 with Chaiyot Khummanee, one of the best Khon masters in Thailand.

After receiving his degree in Thai Classical Dance at Chulalongkorn University in Bangkok, he pursued theatre both as dancer and choreographer at high-profile occasions, such as the opening and closing ceremonies of Asian Games in Bangkok in 1998. Subsequently, he also worked with contemporary dance.

He is the only artist in his class to continue dance as a career today, and has earned domestic notoriety for his efforts in contemporising khon. He has participated lately in several intercultural performing arts programs as a Thai representative and as an international dancer-choreographer in Asia and Europe.

Recently, he received ‘Routes’ ECF Princess Margriet Award for Cultural Diversity from European Cultural Foundation on December 9, 2008. The purpose of the award is to honor artists and thinkers in the field of cultural diversity for helping to combat fear and disrespect of ‘the other’. The Award is an initiative of the ECF in cooperation with the Dutch Ministry of Education, Culture and Science, and the Dutch Ministry of Foreign Affairs, generously supported by the Association of Charity Lotteries in the European Union (ACLEU) and the Rabobank.

Contact
 Pichet Klunchun Dance Company:
 700 Prachauthit 59, Rajburana, Thungkru, Bangkok 10140
 Mobile: 66-81-985-0281 ,66-80-924-0002
www.pklifework.com E-mail:contact@pklifework.com

 

 

You may also like...